Uzun ve sıkıcı seyahatler, son teknolojiye sahip uçaklarda eğlenceli hale dönüşmeye başladı. Uçuşlar, ikram edilen birbirinden lezzetli menülerin yanı sıra koltuklara monte edilen eğlence sistemleri sayesinde daha keyifli hale geliyor.
Uzun ve sıkıcı seyahatler, son teknolojiye sahip uçaklarda eğlenceli hale dönüşmeye başladı. Uçuşlar, ikram edilen birbirinden lezzetli menülerin yanı sıra koltuklara monte edilen eğlence sistemleri sayesinde daha keyifli hale geliyor. Peki, yolculara konforlu uçuş ortamı sağlamaya çalışan pilot ve kabin memurları da, aynı duyguyu paylaşıyor mu?
Pilotların genel olarak aldıkları maaşlardan memnun olduğunu söyleyebiliriz. Özel havayolu şirketlerinde çalışan kabin memurları ise düşük ücretlerden şikayetçi. Ancak uçuş ekibinin ‘en büyük ve ortak sorunu’ ise limitleri zorlayan çalışma saatleri. Bu konuda uluslararası sivil havacılık kurallarını uyguladıklarını ifade eden şirketler, yoğun çalışma temposu nedeniyle yorgun düşen pilot ve kabin memurları için hem havalimanlarında hem de uçaklarda dinlenme alanları tahsis ediyor.
HAVALİMANI VE UÇAKTA DİNLENİYORLAR!
Ekipler, havalimanlarındaki dinlenme salonlarında son hazırlıklarını gerçekleştirirken, uçuşa da moralli şekilde gitme imkânı buluyor. THY’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’nda eylülde hizmete açılan ‘Crew Garden Lounge’ adlı Ekip Bahçesi de bunlardan biri. Pilot ve hostesler, son derece lüks tasarlanan bu salonda dinlendikten sonra zinde şekilde uçuşa gidiyor. Ancak, iki uçuş arasında yeterli dinlenme vakti bulamayan ekipler, kısa menzilli uçuşlardaki koşuşturmaca nedeniyle daha da yorgun düşebiliyor. Havayolu şirketleri, uzun menzilli uçuşlarda ise uçakta ekipler için özel tasarlanmış odalar hazırlıyor. Yatak, koltuk, mutfak, dolap, tuvalet ve video-ses sistemleri bulunan bu özel odalar, dinlenme ihtiyacı hisseden uçuş ekibine büyük kolaylık sağlıyor.
PİLOTLARA KOKPİTE YAKIN ODA
Geniş gövdeli uçaklarda hazırlanan dinlenme odaları, uçakların tipine göre farklılık gösteriyor. Pilot ve hostesler, uçuş süresi ve yolcu sayısına bağlı iniş-kalkış gibi kritik durumlar dışında sırayla bu odalarda dinleniyor. İniş ve kalkış dışında kokpitte en az bir kaptan pilot ve bir ikinci pilot bulunması gerekiyor. Üçüncü pilot ise dinlenme odasına gidebiliyor.
Pilotların odaları, uçuştaki olası aksiliklere acil müdahalede bulunulması amacıyla kokpite yakın yerlere yapılıyor. Airbus 330 ve Airbus 340 tipi uçaklardaki pilot dinlenme odası, ön mutfakla kokpit arasında bulunuyor. Boeing 777 tipi uçaklardaki dinlenme odaları ise kokpitin arka tarafında tavanla kabin arasındaki çatı bölümüne yapılıyor. Buraya merdivenle çıkılıyor.
HOSTESLERE GENİŞ ODA
Kabin memurları ise sayılarının fazla olması nedeniyle uçakta daha geniş odalarda dinleniyor. Airbus 340 ve Airbus 330 tipi uçakların kanadın hemen arkasında, arka kargonun ise ön tarafındaki bölümde kalıyor. Bu alana da, merdivenle iniliyor. Boeing 777 tipi uçaklarda ise uçağın arka tarafındaki mutfağın üst tarafındaki tavan kısmında dinlenme odası hazırlanıyor. Bu bölüme de merdivenle çıkılıyor. (Mustafa GÜN / ZAMAN)