Check-in kontuarındaki görevliler, işlem yaparken 20’ye yakın soru yöneltecek. Cevaplara göre yolcular, ‘normal, şüpheli ve riskli’ kategorisine ayrılacak.
Havalimanlarındaki yoğun güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu amaçla yolculara yönelik güvenlik tedbirleri de, gelişen teknolojik sistemlerin devreye girmesiyle en üst seviyeye çıkarılıyor. Herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanmaması amacıyla da, polislerin yanı sıra özel güvenlik elemanları, kameralı sistemler ve x-ray cihazları ile havalimanlarında 24 saat süreyle kesintisiz denetim sağlanıyor. Ancak bu tedbirler yeterli gözükmüyor olacak ki, yolcuları daha da tedirgin edecek yeni güvenlik uygulamaları için çalışma başlatıldı. Hollanda’da geçen ay bir araya gelen sektör temsilcileri, havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarında yaşanan sıkıntıları tartıştı. Sivil otorite temsilcilerinin yanı sıra 60’ın üzerinde havalimanı işletmecisi, özel güvenlik birimleri ve diğer yetkililer yeni uygulamalarla ilgili çeşitli öneriler sundu. Toplantıda, ‘Smart Security’ adı verilen ‘Akıllı Güvenlik’ sistemine geçilmesi kararı alındı. İlk uygulama ise Hollanda ve İngiltere’de haziranda başlatılacak. Havalimanında ‘3 kategoriye’ ayrılacak yolcular, uçağa bininceye kadar adım adım izlenecek.
Yeni güvenlik uygulaması, check-in yani bilet ve bagaj işlemi yapılırken verilen boarding kartındaki barkod sistemiyle gerçekleştirilecek. Bilgisayar destekli dijital verilerle çalışacak sistem, akıllı telefonlarla entegre edilecek. Check-in kontuarındaki görevliler, bagajını teslim eden yolculara 20’ye yakın özel soru yöneltecek. Böylece profil çalışması yapacak görevliler, yolcuları verdiği cevaplara göre, ‘normal, şüpheli ve riskli’ kategorisine ayıracak. Yolcular, check-in sırasında bording kartlarına işlenen bilgi notuna göre, pasaport kontrolünde, x-ray güvenlik geçişlerinde ve uçağa son biniş noktalarında daha titiz şekilde aranacak. Hakkında ‘normal’ notu düşülmüş yolcular, denetimli bölgelerden daha hızlı geçiş yaparken, ‘şüpheli ve riskli’ bilgisi verilenler ise başta pasaport kontrolü olmak üzere tüm güvenlik noktalarında detaylı şekilde denetlenecek. Ayrıca cep telefonundan gelen sinyaller ile yolcunun uçağa bininceye kadar nerede vakit geçirdiği de takip altına alınacak.
Detaylı sorular sorulacak
Havalimanlarındaki özel güvenlik birimleri, ülkelerden gelen talepler doğrultusunda bazı uçuşlarla ilgili sıkı güvenlik tedbirleri uyguluyor. Örneğin ABD, İsrail ve Kanada gibi ülkelere gidecek yolcular, check-in sırasında özel sorulara muhatap oluyor. ‘Bu ziyareti hangi amaçla gerçekleştireceksiniz?’, ‘Havalimanına gelinceye kadar valizinizi yanınızdan ayırdınız mı?’, ‘Başka birinden herhangi bir eşya alıp valizinize yerleştirdiniz mi?’ gibi sorular yönelten özel güvenlik birimleri, şüpheli gördükleri yolcuların uçuşlarına izin vermeme yetkisine de sahip bulunuyor. Aynı şekilde ‘yer hostesi’ adı verilen check-in işleminde görevli tüm personel de, Smart Security uygulamasının işleyişi ile ilgili özel eğitim alacak. Bu görevliler de, diğer özel güvenlik birimleri gibi yolculara seyahatle ilgili detaylı sorular yöneltecek. Kontuar görevlileri, daha sonra da, yolcular hakkında edindikleri kanaati sisteme bilgi notu şeklinde yazacak.
Hollanda’da gerçekleşen toplantıda, Smart Security sisteminin, uluslararası sivil havacılık örgütlerine üye tüm ülkelerde uygulanması da istendi. Bu yüzden yeni güvenlik sisteminin, 2015’ten itibaren yaygınlaştırılması da planlanıyor. Özellikle Hollanda Schiphol Havalimanı’nın gerekli altyapı çalışmasını bir an önce tamamlayarak haziranda uygulamaya geçeceğini açıklamasının da, diğer havalimanlarını harekete geçireceği ifade ediliyor.
Görevden almalar işleri yavaşlattı
Yolculara sıkıntı yaşatan güvenlik noktalarının kaldırılması için yürütülen çalışmalar neredeyse tamamlandı. İlk etapta Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda kaldırılacak x-ray cihazlarıyla ilgili yeni uygulama kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların denetlenmesinde sıkıntı yaşanıyor. 17 Aralık’tan sonra başlatılan yeni soruşturmalar kapsamında görevden alınan ve yerleri değiştirilen emniyet personeli nedeniyle çalışmalar aksıyor. Ekipler oluşturulamadığından Ankara ve İzmir’deki denetimler gerçekleştirilemiyor.